erfgoedobject

Neoclassicistisch pak- of koetshuis

bouwkundig element
ID: 5223   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5223

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch pakhuis of koetshuis te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw, dat oorspronkelijk vermoedelijk deel uitmaakte van het hotel Kums aan de Paardenmarkt. Oorspronkelijk slechts anderhalve bouwlaag hoog, werd de eerste verdieping verhoogd en de tweede verdieping toegevoegd naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1891. Opdrachtgever van deze ingreep was de suikerraffinaderij Hens en Floren. Palend aan de Aula Rector Dhanis, maakt het pand vandaag deel uit van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Gebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een imitatie-parement, op een plint uit witte natuursteen achter de bepleistering. De opstand wordt in de middenas gemarkeerd door de hoge rondbogige koetspoort met waterlijst, die rust op de breed geprofileerde puilijst. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempel en op de begane grond gebogen smeedijzeren tralies; twee ronde oculi boven de koetspoort. Eenvoudige houten kroonlijst en koetspoort.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#178.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch pak- of koetshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5223 (Geraadpleegd op 06-07-2020)