erfgoedobject

Schuttersput

bouwkundig element
ID
5224
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5224

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuttersput
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Schuttersput: openbare pomp
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In het midden van de Kleine Markt, pomp en pijler met Mariabeeld. De pomp werd opgericht in de 18de eeuw op de zogenaamde 's Gorters- of Schuttersput uit de 14de eeuw, met een pijler uit 1700. Hierop werd in 1708 een eerste Mariabeeld geplaatst, de meesterproef van Johannes Franciscus van der Neer. Dit beeld kreeg In 1717 het vandaag verdwenen chronogram “ADJUTORIUM CONTRA TURCAS”. Het huidige Mariabeeld dat het oorspronkelijke vervangt, werd in 1888 in opdracht van de Confrerie van Onze-Lieve-Vrouw van Schuttersput gebeeldhouwd door Jos Mertens, en datzelfde jaar op de pijler geplaatst. Restauratie door de stad Antwerpen in 1995.

Hoge pijler van deels beschilderde blauwe hardsteen, gekantonneerd door pilasters, versierd met vruchtenslingers en vier gepolychromeerde en vergulde cartouches waarin de afbeelding van een kolvenier en het opschrift "ANNO 1700". Bovenop, een zittende Onze-Lieve-Vrouw met kind op schoot uit witte natuursteen, beiden met kroon. Smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1059.
  • S.N. 1974: Antwerpen die scone, nummer 2.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuttersput [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5224 (Geraadpleegd op )