Schuttersput ()

In het midden van de Kleine Markt, pomp en pijler met Mariabeeld. De pomp werd opgericht in de 18de eeuw op de zogenaamde 's Gorters- of Schuttersput uit de 14de eeuw, met een pijler uit 1700. Hierop werd in 1708 een eerste Mariabeeld geplaatst, de meesterproef van Johannes Franciscus van der Neer. Dit beeld kreeg In 1717 het vandaag verdwenen chronogram “ADJUTORIUM CONTRA TURCAS”. Het huidige Mariabeeld dat het oorspronkelijke vervangt, werd in 1888 in opdracht van de Confrerie van Onze-Lieve-Vrouw van Schuttersput gebeeldhouwd door Jos Mertens, en datzelfde jaar op de pijler geplaatst. Restauratie door de stad Antwerpen in 1995.

Hoge pijler van deels beschilderde blauwe hardsteen, gekantonneerd door pilasters, versierd met vruchtenslingers en vier gepolychromeerde en vergulde cartouches waarin de afbeelding van een kolvenier en het opschrift "ANNO 1700". Bovenop, een zittende Onze-Lieve-Vrouw met kind op schoot uit witte natuursteen, beiden met kroon. Smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

• S.N. 1974: Antwerpen die scone, nummer 2.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Pomp en pijler met Mariabeeld ()

In het midden van de Kleine Markt, pomp en pijler met Mariabeeld: pomp opgericht in de 18de eeuw op de zogenaamde 's Gorters- of Scuttersput uit de 14de eeuw met pijler en beeld van 1700. Hoge zuil van arduin versierd met vruchtenslingers en vier cartouches waarin afbeelding van kolvenier en anno 1700. Bovenop, zittende Onze-Lieve-Vrouw met kind op schoot, beiden met kroon. Smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine