Meisjesschool en klooster

Beschrijving

Voormalige meisjesschool en bijhorend klooster van de zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar, in het kader van de schoolstrijd opgericht in 1883 door pastoor P.J. Schooffs, die zelf de plannen ontwierp, waardoor het uitzicht afwijkt van het traditionele schooltype. P.J. Schooffs liet de school bouwen op eigen kosten en op gronden die zijn eigendom waren. In gebruik genomen in 1884 (schooljaar 1884-1885) en hetzelfde jaar geregistreerd op het kadaster.

Op de begane grond van het schoolgedeelte waren er twee klassen, boven vier slaapkamers; in het kloostergedeelte werd de gelijkvloerse verdieping ingenomen door de keuken en een spreekkamer voor de zusters. De drie deuren aan straatzijde gaven uit op een gang waarvan het noordelijke deel toegang gaf tot de klassen, het andere deel tot de kapel en de vertrekken van de zusters. Met uitzondering van het houtwerk bewaard uitzicht.

Complex opgetrokken uit baksteen, dertien traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Lijstgevel met horizontaal accent door het gebruik van banden van gesinterde baksteen, een gecementeerde plint, een aflijnende baksteenfries en houten kroonlijst. Zijrisalieten van drie traveeën en centraal puntgevelrisaliet ter hoogte van de achteraan vijfzijdig uitspringende, heden leegstaande kapel. Gevarieerde muuropeningen, waaronder halfronde, ronde en segmentbogige. Centrale segmentboogdeur in omlijsting van gesinterde baksteen. Kapel met spitsboogvensters met glas in lood. Rechts achteraan bevindt zich de voormalige huishoudklas van 1899.

Links latere klassenvleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), van 1934. Relatief grote steekboogvensters in gevelhoge, rechthoekige spaarvelden.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen-Olmen, schetsen 1884/4.
  • BLOEMEN H., JENNEN F. en SWINNEN J., 100 jaar zustersschool in Olmen, Olmense Vereniging voor Heemkunde en Geschiedenis, Olmen, 1985.
  • LOUCHE-SCHOOFFS M. en C., P.J. Schooffs, (Heemkundige Kring Balen-Olmen, driemaandelijks tijdschrift 1981/nummer 3, p. 34-39).