• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met oudere kern (zie aandaken), huidig uitzicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel met imitatievoegen, geprofileerde puilijst en doorlopende lekdrempels op bovenverdieping. Geblokte hoeklisenen onder klassiek hoofdgestel en houten kroonlijst op klossen. Gebruik van arduin voor de plint en de lekdrempels op benedenverdieping. Rechthoekige muuropeningen, op bovenverdieping in geriemde omlijsting met rocaillesleutels. Rechthoekige deur in entablementomlijsting. Links naast de deur gedenkplaat "Hier leefde Karel Theodoor Le Bon/ 1777-1844/ Lid van het Nationaal Congres 1830-1831/ Lid van de provinciale raad 1838-1842/ Eerste burgemeester van Geel 1830-1844 "(25 september 1955)". Zijgevel met laadluik. Aangepaste, verankerde en beschilderde achtergevel. Aansluitend lager aanbouwsel.

Interieur. Voorkamer met 18de-eeuws stucwerk (plafond) en houten schouwmantel (verwijderd in 2000) met getorste zuiltjes bekroond met polychroom stucwerkmedaillon met putti en festoenen, ijzeren haardplaat. Haard van gesinterde baksteen in achterkamer verwijderd in 1999. Aanpassingen van interieur en achtergevel naar ontwerp van J. Vermeylen van 1998, uitgevoerd in 1999-2000.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Momenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0389/1.

Auteurs: Steyaert, Rita