De Helle

Straat Kloosterstraat_AN

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is beschermd als monument De Helle

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis de Helle

Beschrijving

Herenhuis in laatclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Jan Blom uit 1803. Opdrachtgever was Josephus Hyacinthus Moretus (Antwerpen, 1762-Ekeren, 1810), echtgenoot van Marie-Henriette Wellens (1762-1809), een achterkleinzoon van Balthazar IV Moretus (1679-1730). Zijn jongste zoon Edouard Moretus Plantin (Antwerpen,1804-Ekeren, 1880) verkocht in 1876 de Plantin-Moretusdrukkerij als museum aan de stad Antwerpen. Het hotel Moretus verving het huis “de Helle”, dat opklom tot de 17de eeuw. Bij de renovatie tot eengezinswoning naar een ontwerp door de architecten Luc Michoel, Gerd Mertens en Thomas Scholiers uit 1992, werd tegen de achtergevel een ronde liftkoker aangebouwd.

Het hotel Moretus behoort tot de weinige gekende tot op heden gekende privé-realisaties van Jan Blom. Als stadsbouwmeester wist hij in 1798 te verhinderen dat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal door het Franse bewind als nationaal goed werd verkocht en gesloopt. Na 1800 stond hij in voor het herstel van de kerk, en ontwierp in 1824 het nieuwe hoogaltaar.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een complex schilddak (leien). Bepleisterde lijstgevel met overvloedig gebruik van blauwe hardsteen voor de bekleding van de pui en de vensteromlijstingen van de bovenverdiepingen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het bredere poortrisaliet in de linker travee, dat wordt geflankeerd door kolossale pilasters met ingediepte schacht. Sokkelvormende begane grond met schijnvoegen die uitstralen boven de verdiepte rechthoekige gevelvelden waarin de koetspoort met sluitsteen en de vensters vervat zijn. Rechthoekige verticaal gegroepeerde bovenvensters in geriemde omlijsting met bijkomende waterlijsten op consoles op de bel-etage. Een klassiek hoofdgestel met gebroken architraaf, fries en houten kroonlijst op modillons.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief Jan Blom, hotel Moretus.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#920039.