erfgoedobject

De Roode Leeuw

bouwkundig element
ID: 5229   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5229

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Roode Leeuw
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Roode Leeuw", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. De gecementeerde trapgevel  van zes treden bekroond met overhoekse topstukken op kraagstenen, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Tweeledige top gemarkeerd door druiplijsten, het onderste register met een typisch Antwerps drielicht met lager middenluik, het bovenste met een rechthoekig luik. Aangepaste rechthoekige vensters en deur op begane grond en bovenverdieping.

Stadsarchief Antwerpen, foto FOTO-OF#6229.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Roode Leeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5229 (Geraadpleegd op 05-08-2020)