Teksten van Stadswoning Sint-Pauwels

Stadswoning Sint-Pauwels ()

Traditioneel diephuis genaamd "Sint-Pauwels", in of kort na 1550 gebouwd door Elisabeth Hazaerts en haar tweede echtgenoot Cornelis van Dyck. Het huis werd in 1564 verkocht aan procureur Huybrecht Waelrans en Elisabeth Waelwyck, en in 1595 bij openbare verkoop toegewezen aan Cornelis Verbert in naam van diens vrouw. De huisnaam “Sint-Pauwels” wordt voor het eerst vermeld in een koopakte uit 1664. Tot de bekende bewoners uit de 19de eeuw behoort stadsbibliothecaris en -archivaris Frederic Verachter (Antwerpen, 1797-Herentals, 1870), bibliofiel, kunstverzamelaar en numismaat, die hier huisde van 1837 tot 1863.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde trapgevel van zes treden bekroond met overhoekse topstukken op kraagstenen, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Tweeledige top gemarkeerd door druiplijsten, het onderste register met een typisch Antwerps drielicht met lager middenluik, het bovenste met een rechthoekig luik. Aangepaste rechthoekige vensters en deur op begane grond en bovenverdieping.

• MACLOT P. 1992: Bouwhistoriek van het pand Kloosterstraat 33 Antwerpen eertijds genaamd “Sint-Pauwels", onuitgegeven studie.
  • Informatie verkregen van E. Peeters (19 januari 2021).

Auteurs:  Braeken, Jo

De Roode Leeuw ()

Traditioneel diephuis genaamd "de Roode Leeuw", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. De gecementeerde trapgevel van zes treden bekroond met overhoekse topstukken op kraagstenen, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Tweeledige top gemarkeerd door druiplijsten, het onderste register met een typisch Antwerps drielicht met lager middenluik, het bovenste met een rechthoekig luik. Aangepaste rechthoekige vensters en deur op begane grond en bovenverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine