Schoolhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolhuis

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien). Neotraditionele trapgevel van 1903 (zie gevelsteen, op het kadaster geregistreerd in 1905), oudere 17de-eeuwse kern (zie het gebint) als locatie van de Latijnse school en oorspronkelijk in het bezit van de Tafel van de Heilige Geest.

Gebouw na brand (1606) heropgebouwd in 1608-1610 en meermaals vergroot (onder meer in 1698 en 1767) en aangepast; school in 1850 omgevormd tot bisschoppelijk college (Sint-Aloysius) dat tot 1884 hier gevestigd bleef. Pand in 1888-1889 verkocht door het gemeentebestuur en nadien ingericht tot woonhuis annex herberg.

Baksteenbouw met bepleisterde banden en sierankers. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping onder gebogen tegelpaneel; getoogde topvensters. Gelijkvloerse verdieping aangepast aan horecabedrijf. Lager aanbouwsel rechts met recente spitsboogdeur.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Geel, schetsen 1905/44.

Auteurs: Steyaert, Rita