Ensemble neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Korte Vlierstraat, gebouwd in opdracht van Philippe Trachez, naar een ontwerp door de aannemer Bernard Joseph Vanagtmael uit 1869. Het ensemble omvat het winkelhuis op de hoek (Kloosterstraat 69) en zes volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen van verschillend type (Korte Vlierstraat 1-11), waarvan slechts één pand gaaf bewaard is (Korte Vlierstraat 11). Van Vanagtmael zijn geen andere bouwprojecten teruggevonden.

Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint, is vandaag gecementeerd met verlies van het stucdecor. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met oorspronkelijk ijzeren borstwering (vernieuwd), beide op voluutconsoles. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, oorspronkelijk omlijst op de bovenverdiepingen, met ijzeren borstweringen op de eerste en lekdrempel op consoles op de tweede. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde pui.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, dat de doorrij incorporeert naar het oorspronkelijk achterliggende koetshuis met stallingen. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag beraapte lijstgevel op een hardstenen plint. De compositie legt de klemtoon op het brede poortrisaliet in de linker travee, met een rechthoekige koetspoort en schijnvoegen op de begane grond. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met geprofileerde dagakanten, op de bovenverdiepingen geaccentueerd door lekdrempels op consoles of onderdorpels en gietijzeren parapetten. Klassiek hoofdgestel met architraaf en houten kroonlijst op klossen. Bewaarde houten poort.

De overige vijf panden, twee burgerhuizen van vier traveeën (Korte Vlierstraat 1-3) en drie burgerhuizen van drie traveeën (Korte Vlierstraat 5-9), hebben een verbouwde pui, zijn gedecapeerd of voorzien van een nieuw gevelbekleding en kroonlijst, met verlies aan detaillering.