erfgoedobject

Watermolen De Rosmolen

bouwkundig element
ID
52328
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52328

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen De Rosmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen dubbelhuis met ten oosten, aan de Keulsekarstraat, voormalig bedrijfsgebouw en watermolen (olieslagmolen?) van Kievermont op de Molse Nete die het perceel aan oostijde begrenst. Grote omhaagde voortuin en gekasseide toegangsweg.

Nummer 76. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), volgens de literatuur van 1893, op het kadaster geregistreerd in 1898. Bakstenen lijstgevel met beschilderde banden, hoek- en sluitstenen. Risalietvormende middentravee onder driehoekig fronton. Steekboogvormige muuropeningen. Eenvoudige zij- en achtergevels met latere aanbouwsels aan noord- en oostgevel.

Nummer 78. Voormalige bedrijfsgebouwen "watermolen van Kievermont". Een banmolen in het bezit van de Heren van Geel werd reeds vermeld in de 15de eeuw, van de huidige molen is sprake vanaf de 18de eeuw. In 1893 bouwde Jozef Jacobs hier een brouwerij die ontmanteld werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgende jaren.

Bedrijfsgebouw opklimmend tot 1932, heden ingericht als onderzoeks- en behandelingsruimte van een medische praktijk. Baksteenbouw met verspringend volume van drie bouwlagen onder plat dak; rechthoekige muuropeningen. Aansluitend over de Nete gebouwd volume onder zadeldak (nok parallel aan de straat, golfplaten) als overkapping van het molenrad, aan de zuidzijde doorbroken door betraliede, rechthoekige muuropening. Schotten en molenrad weggenomen in 1960.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Geel, schetsen 1894/28 (molengebouwen), 1898/38 (woonhuis).
  • DE BONT M., De molens van Geel, Geel, 1981, p. 9, 27.
  • HEYNS J., Eugène Jacobs, een ondernemer uit de belle-époque, in Jaarboek van de Vrijheid en het Land van Geel, XXXII, 1996, p. 71-80.
  • S.N., Goeden dag uit Gheel, 1901-2001, Geel, 2001.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolen De Rosmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.