erfgoedobject

Dekenij

bouwkundig element
ID
52331
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52331

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige dekenij, heden ingericht als kringloophuis v.z.w. De Klus. Herenhuis opgetrokken in de eerste helft van de 16de eeuw door een lid van de familie Van Swertgoor, in loop van de 17de of 18de eeuw aanzienlijk vergroot aan achterzijde. Herbouwing naar ontwerp van P. Stoop in 1830-1831. Van 1830 tot 1970 in gebruik als dekenij. Vroegere barokpoort links van het pand gesloopt in 1944 en volgende.

In kern traditioneel, vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met dakvenster onder driehoekig frontonnetje en aansluitende achterbouw onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Beschilderde lijstgevels met verkleinende ordonnantie en zijtrapgevels met overwegend rechthoekige muuropeningen. Voorgevel met gelijkvloerse verdieping voorzien van een cementering met schijnvoegen, bovenvensters in geriemde omlijsting op doorlopende lekdrempels en klassieke gevelbeëindiging met geleed kordon, blinde fries en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige deur met dito bovenlicht tussen beschilderde bakstenen stijlen onder gestrekte waterlijst op voluutconsoles. Zijtrapgevels en achtergevel met bewaarde muurankers, onder meer gespleten krulankers. Oostgevel met rondboogvenster. Zuidelijke achtergevel gemarkeerd door liseen. Latere haakse vleugel van één tot twee bouwlagen onder zadeldaken.

Aangepast interieur met op bovenverdieping enkele bewaarde balken en sloffen.

  • KOYEN M., Het Geels verleden, Het pastoreel huis, in Jaarboek van de Vrijheid en het Land van Geel, XV, 1977-1978, p. 79-84.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dekenij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52331 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.