Meergezinswoning met Sint-Rochusbeeld

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Willem Lepelstraat, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1913. Het programma omvatte van bij oorsprong een café op de begane grond en huurkwartieren op de bovenverdiepingen.

Het gebouw behoort tot de laatste realisaties van Henri Smits, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte. Tijdens een succesvolle loopbaan, vroegtijdig beëindigd door Smits' overlijden in 1914, realiseerde de architect een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste hij in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische en later de beaux-artsstijl toe, als een meer pittoresk neotraditioneel idioom. Zijn eigen woning aan de Wapper uit 1897, is representatief voor deze laatste categorie.

Het hoekgebouw met een gevelbreedte van vier bij vier traveeën, omvat drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevels onderscheiden zich door een parement uit gele baksteen in kruisverband, geaccentueerd door groene baksteen voor speklagen en baksteenmozaïeken in de zijgevel. Registers van rechthoekige bovenvensters met ijzeren latei en hardstenen lekdrempel, en houten kroonlijst. Verbouwde pui, volgens de bouwplannen oorspronkelijk belijnd met schijnvoegen, en geritmeerd door hoge café-deuren in de vijf rechter traveeën.

Een rondboognis in de zijgevel zijde Willem Lepelstraat huisvest een Sint-Rochusbeeld uit gepolychromeerd terracotta op zandstenen sokkel. Het bevond zich oorspronkelijk tegen de gevel van het vroegere pand op dit perceel, waar het in 1866 naar aanleiding van cholera-epidemie was geplaatst, beschermd door een houten luifel. De Heilige Rochus is voorgesteld als pelgrim met een houten staf en kalebas, het rechterbeen aangetast door pestbuilen, vergezeld van de brood brengende hond.

Volgens de bouwplannen beslaat het café met keuken de volledige begane grond, met sanitair op de ‘koer’. De bovenverdiepingen en mansarde bestaan uit vijf kamers met wc, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal.