Eclectisch winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis

Beschrijving

Ondiep winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Steegsken, volgens de bouwaanvraag van 1901 opgetrokken in opdracht van P. Janssen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien). Afgeschuinde begane grond uit baksteenmetselwerk, op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Bovenbouw uitgewerkt als een rechthoekige, overstekende en oplopende houten erker, gelakt in twee tinten groen, ondersteund door voluutconsoles, en beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige winkelvensters tussen houten pilasters en deuren op de begane grond. Doorlopende vensterregisters slechts gescheiden door smalle houten stijlen in de erker, met tussendorpel, waterlijst op consoles en casementen in de borstwering. Houten dakkapel met driehoekig fronton.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel de begane grond, en omvat de eerste verdieping één ruime kamer, ontsloten door een traphal met vermoedelijk gietijzeren spiltrap.