Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Geel
Deelgemeente Geel
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 57, Geel (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Geel (adrescontroles: 07-01-2007 - 17-01-2007).
  • Inventarisatie Geel (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 05-04-2007.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van één + twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf en zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), opgericht in 1898, 1899 en 1905 naar ontwerp van A. Leurs, wiens tweede aannemersbedrijf hier gevestigd was (zie oude prentkaart). Rechter deel door middel van gevelstenen gedateerd "anno 1899", linker deel met bovenverdieping uit begin 20ste eeuw. Verspringende lijstgevels met contrasterend materiaalgebruik: baksteen van diverse kleuren (onder meer gele baksteen voor de bovenverdieping van de eerste travee), ijzerzandsteen en (gebosseerde) hardsteen. Overwegend rechthoekige vensters, bovenverdieping met in zijgevel en eerste travee opvallende ronde art-nouveauvensters met omlijsting van ijzerzandsteen en aanzet- en sluitstenen van arduin, grillige roedeverdeling. Rechter deel met in drielicht geplaatste benedenvensters, balkon en hoger opgaand dakvenster. Rechthoekige deur met bloemenfries onder gebogen fronton en dubbel bovenlicht met getorste tussenstijl.

Neoclassicistisch interieur. Achteraan wintertuin met grotwerk van cement, ingewerkte spiegels, imitatiehout en mozaïekvloer met bloemmotieven op de hoeken. Betegelde doorgang. Naar verluidt eertijds vooraan garage en volière, laatstgenoemde in dezelfde stijl als de wintertuin, later verbouwd voor dokterspraktijk.

  • S.N., Geel van gisteren tot morgen, Mol-Geel, sine dato, p. 134-135.
  • VAN BROECKHOVEN W., Geel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 52.
  • Gegevens verstrekt door M. De Bont.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Geel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.