Burgerhuis De gele legende

Beschrijving

Heden zogenaamd De gele legende. Ietwat achterin gelegen art-nouveaugetint enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met houten kroonlijst op dito consoles, naar ontwerp van F. Vergouts uit begin 20ste eeuw.

Kleurige lijstgevel van gele baksteen met contrasterende geometrische motieven van rode baksteen, gebruik van arduin voor souterrain, banden en druiplijsten, sierankers. Levendig volumespel door verhoogde begane grond, achteruitwijkende ingangspartij en torenvormig verhoogde rechter travee met houten balkon en afgeknot schilddak met omlopende ijzeren balustrade. Borstwering en fries met tegelpanelen. Gevarieerde muuropeningen: souterrain met betralied schouderboogvenster en gelijkvormige deur onder I-balken met rozetten; eerste travee met loggia waarin rondboogdeur rechts; tweede travee met getoogd en rechthoekig venster, laatstgenoemde onder I-balk; bekronend balkon met schouderboogvormige luifel. Toegangstrap en loggia met sierlijke, ijzeren leuningen; betegelde voortuin afgesloten door eenvoudig ijzeren hek. Sober, aangepast interieur met eenvoudig lijstwerk en marmeren schouwen.

• S.N., Twee puike voorbeelden van renovatie,, in Nieuwsblad van Geel, CXXXVII, nummer 52, 28 december 1990, p. 1.

Auteurs: Steyaert, Rita