• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), in neorenaissance-geïnspireerde stijl, volgens de eigenaar van 1893-1894.

Bakstenen lijstgevel met arduinen plint, natuurstenen banden, brede puilijst onder borstwering met panelen waarop cartouches en eenvoudige gevelbeëindiging met gelede architraaf. Middenrisaliet met balkon op zware voluutconsoles, hoger opgaand dakvenster met overhoekse pilasters en verhoogde halsgevel met gebogen, gebroken fronton en bekronend driehoekig fronton, bolornamenten en ijzeren topbekroning (windwijzer). Rechthoekige muuropeningen. Aangepaste achtergevel.

Deels aangepast neoclassicistisch interieur met in de hal stucwerk en mozaïekvloer. Tussendeur in rechter voorkamer met bewaarde glas-in-loodramen met afbeelding van spreekwoorden, taferelen refererend aan steenbakkerijen en monogram jph (Heylen-Peeters). Voorkamer links: plafond met omlopend stuclijstwerk en in de hoeken bewaarde geschilderde bloemmotieven, eveneens beschilderde deur; marmeren schouw met wortelmotief.

Auteurs: Steyaert, Rita