erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 5240   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5240

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw. In 1843 liet de heer Van Vaerenbergh de vensters van de eerste verdieping verhogen en verlagen, en van hardstenen lekdrempels voorzien. In de linker travee bevond zich toen nog een rondboogdeur met imposten en sluitsteen onder een rechthoekig bovenlicht.  

De afgetopte, gecementeerde trapgevel van negen treden is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste bovenvensters - vroegere kruiskozijnen - met lekdrempel. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een centraal rondboogvenster tussen aangepaste kloosterkozijnen. Een rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1843#156.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5240 (Geraadpleegd op 29-01-2020)