erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5241   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5241

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Embrechts, naar een ontwerp door François Marcellis uit 1834. Over deze architect of aannemer is verder niets bekend.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat tijdens het interbellum werd vervangen door een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door een poortrisaliet in de rechter travee. Behouden rechthoekige koetspoort in geprofileerde hardstenen omlijsting, de rechtstanden op neuten versierd met langwerpige spiegels, bekroond door een gestrekte druiplijst op gegroefde voluutconsoles met schelpmotief. Verder verbouwde pui, oorspronkelijk met plint en schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige vensters. De grondig verbouwde eerste verdieping werd oorspronkelijk geaccentueerd door rondbogige deurvensters met geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten, rustend op de puilijst en voorzien van ijzeren borstweringen. Rechthoekige vensters met lekdrempel en onderdorpel op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1834#83; foto FOTO-OF#6232.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5241 (Geraadpleegd op 06-12-2019)