erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
5241
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5241

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Embrechts, naar een ontwerp uit door François Marcellis uit 1834. Deze steenhouwer-aannemer, zoon van schrijnwerker en 'inspecteur des bâtiments' Pierre Marcellis en oudere broer van ingenieur en industrieel Charles Marcellis, stierf ongehuwd op 41-jarige leeftijd in 1837.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat tijdens het interbellum werd vervangen door een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door een poortrisaliet in de rechter travee. Behouden rechthoekige koetspoort in geprofileerde hardstenen omlijsting, de rechtstanden op neuten versierd met langwerpige spiegels, bekroond door een gestrekte druiplijst op gegroefde voluutconsoles met schelpmotief. Verder verbouwde pui, oorspronkelijk met plint en schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige vensters. De grondig verbouwde eerste verdieping werd oorspronkelijk geaccentueerd door rondbogige deurvensters met geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten, rustend op de puilijst en voorzien van ijzeren borstweringen. Rechthoekige vensters met lekdrempel en onderdorpel op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1834#83; foto FOTO-OF#6232.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5241 (Geraadpleegd op 22-06-2021)