Kostschool Val-Sainte-Marie

Beschrijving

Medisch Pedagogisch Instituut Maria Hulp der Kristenen v.z.w., voormalige kostschool Val-Sainte-Marie of Mariadal onder leiding van zusters franciscanessen, in het tweede kwart van de 19de eeuw ondergebracht in de vroegere brouwerij "De Bonten Hannen". Gebouwenbestand in de loop van de 19de eeuw meermaals uitgebreid en aangepast; Bonten Hannen circa 1910 vervangen door nieuwe bouw waarvan nu de neogotische kloostervleugel rest. Kostschool opgeheven in 1962, gebouwen reeds in 1961 ingericht als medisch pedagogisch instituut, latere aanpassingen in jaren 1960 en 1970.

Neogotische kloostervleugel van dertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1910 (zie gevelsteen in portaal). Bakstenen lijstgevels met licht verhoogde begane grond gemarkeerd door Brugse travee, lichte risalieten en doorlopende banden van arduin. Sierankers en initialen "SF". Getrapte dakkapellen met rechthoekige vensters, voorts kruiskozijnen onder gekoppelde spitsboogvelden. Spitsbogig portaal met geprofileerde arduinen omlijsting en kruisribgewelf, spitsboogdeur met bovenlicht van geëtst glas waarop bloemenranken rondom medaillon met letters "SF", geheel gevat in hardstenen omlijsting.

Auteurs: Steyaert, Rita