Molen van ‘t Roosje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bergmolen van Oevel

Beschrijving

De Molen van ‘t Roosje is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1878. Dat jaar kreeg molenaar Frans Heylen machtiging voor de oprichting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de molen stukgeschoten en pas in de jaren 1990 volgde een renovatie tot woonhuis. De witgeschilderde stenen molenromp onder een vaste kap (leien) wordt geopend met rondboogvensters.

• KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert