erfgoedobject

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5246

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in second-empirestijl, gebouwd in opdracht van de koopman Matheus Pasmans, naar een ontwerp door Corneille Van Besten. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit midden jaren 1850 tot midden jaren 1870.

Rijwoningen van elk drie traveeën en vier bouwlagen, nummer 36 onder een mansardedak, nummer 38 onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-ingang, bewerkte pilasters en entablement. Horizontaal geleed, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, doorgetrokken imposten, al of niet doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. Typische leeuwenkopsleutels tussen rank- of rolwerk accentueren de eerste en tweede verdieping; gevelsteen met initialen MP van de bouwheer en bouwjaar 1873 op de middenpenant. Klassiek hoofdgestel met in nummer 36 bewaarde houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles, waarboven twee houten dakkapellen met rondboogvenster en driehoekig fronton. In nummer 38 opnieuw beklede pui met een rood-zwarte betegeling door de aannemer Victor Sturm (merktegel) uit 1936, in opdracht van de varkensslager Louis Caubergs.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#396, 1873#646 en 18#6087.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5246 (Geraadpleegd op )