Teksten van Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Gekoppelde winkelhuizen in second-empirestijl ()

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in second-empirestijl, gebouwd in opdracht van de koopman Matheus Pasmans, naar een ontwerp door Corneille Van Besten. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit midden jaren 1850 tot midden jaren 1870.

Rijwoningen van elk drie traveeën en vier bouwlagen, nummer 36 onder een mansardedak, nummer 38 onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en privé-ingang, bewerkte pilasters en entablement. Horizontaal geleed, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, doorgetrokken imposten, al of niet doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. Typische leeuwenkopsleutels tussen rank- of rolwerk accentueren de eerste en tweede verdieping; gevelsteen met initialen MP van de bouwheer en bouwjaar 1873 op de middenpenant. Klassiek hoofdgestel met in nummer 36 bewaarde houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles, waarboven twee houten dakkapellen met rondboogvenster en driehoekig fronton. In nummer 38 opnieuw beklede pui met een rood-zwarte betegeling door de aannemer Victor Sturm (merktegel) uit 1936, in opdracht van de varkensslager Louis Caubergs.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#396, 1873#646 en 18#6087.

Auteurs:  Braeken, Jo

Gekoppelde winkelhuizen ()

Twee identieke rijhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, elk drie traveeën en vier bouwlagen; nummer 36 onder mansardedak met twee dakkapellen in bewerkte houten omlijsting met driehoekig fronton en rondboogvenster met sleutel. Horizontale geleding door middel van omgetrokken kordons en al dan niet verbonden lekdrempels. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, verschillend afgewerkt per verdieping: leeuwekopsleutels met blad- en krulwerk of gekorniste waterlijsten. Geaccentueerde hoofdverdieping met verdiepte panelen op de borstwering. Banaal verbouwde begane grond en vernieuwde bedaking op nummer 38.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine