is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Apollonia
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Apollonia
Deze vaststelling was geldig van tot
Parochiekerk van de Parochie Stelen-Liessel-Winkelomheide opgericht in 1871. Kerk naar ontwerp van 1869 van P.J. Taeymans, op het kadaster geregistreerd in 1874, latere toren naar ontwerp van 1929 van J. Taeymans; omringend en omhaagd kerkhof met ten noordoosten oorlogsgraven van het Commonwealth. Ten noordwesten: gedenksteen ter herinnering aan de slag om Geel in 1944 waarbij de 50ste Northumberian Infantry Division streed voor de doortocht over het Alberkanaal, oorspronkelijk opgesteld aan het Albertkanaal.
Georiënteerde neoromaanse kruisbasiliek met westtoren van vier geledingen onder tentdak, driebeukig schip van vijf traveeën, vlak afgesloten transept van twee traveeën en koor van twee rechte traveeën met lagere apsis, halfronde zijkoren en polygonale sacristie en annexe.
Baksteenbouw onder leien bedaking, ritmerende lisenen en gevarieerde aflijnende friezen (spits- of rondbogig, getand en overhoeks). Rondboog- en radvensters. Westelijke puntgevel met uitspingend portaal en versneden steunberen. Getoogde deur onder oculus gevat in verdiepte geprofileerde rondboogomlijsting onder puntgeveltje. Rondboogvensters en radvenster. Ten noordwesten massieve toren met natuurstenen waterlijsten, steigergaten, radvensters, lichtgleuven en gekoppelde galmgaten.
Bepleisterd en beschilderd interieur met rondboogarcaden op pijlers met lijstkapiteel, kruisgewelven.
Neogotisch en neoromaans mobilair. Gepolychromeerde houten heiligenbeelden en gepolychromeerde kruisweg door J.B. De Boeck en J.B. Van Wint (1873).
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)