erfgoedobject

Grafmonument van baron Charles Coppens

bouwkundig element
ID: 52467   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52467

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grafmonument van 1875 van baron Charles Coppens (1796-1874), lid van het Nationaal Congres en de grote ontginner van de Geelse Aard die op zijn eigendom van de Grote Kievit wou begraven worden; gerestaureerd in 1990 en heden overwinteringscentrum voor vleermuizen, gelegen in een bosrijke omgeving.

Graftombe opgericht naar ontwerp van architect E. Carpentier. Bakstenen hemisfeer bedekt met aarde en begroeid met gras, bekronende arduinen sokkel waarop aanvankelijk een borstbeeld van baron Coppens. Rondboogdeur in geprofileerde omlijsting onder driehoekig fronton. Grafkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog en door vandalenstreken zodanig vervallen dat de stoffelijke resten verplaatst werden naar het kerkhof van Ten Aard.

  • Grafkelder Coppens, brochure Monumentenzorg Geel.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Steyaert, Rita
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Grafmonument van baron Charles Coppens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52467 (Geraadpleegd op 26-05-2019)