Technisch centrum Koninklijk Paviljoen

Beschrijving

Het "Koninklijk Paviljoen" werd in 1845 opgericht als technisch centrum voor de aanleg van het Kanaal, circa 1855 aangekocht door Leopold I als werkbasis voor de ontginning van zijn Kempische domeinen.

Alleenstaand, neoclassicistisch dubbelhuis van drie + drie traveeën en souterrain + twee bouwlagen + mezzanino onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), omringende tuin.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met uitwaaierende schijnvoegen op kelderverdieping onder arduinen waterlijst, voorgevel met doorlopend kordon ter hoogte van de mezzanino. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters; deur onder later aangebracht balkon. Achtergevel met korfboogvenster en oculus.

Ten westen zogenaamde gendarmerie van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint, rechthoekige nissen en gelijkvormige muuropeningen. Later bakhuisje.

Auteurs: Steyaert, Rita