Teksten van Geheel van vier gekoppelde rijwoningen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5250

Geheel van vier gekoppelde rijwoningen ()

Geheel van vier rijwoningen met winkel of café in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Octave Van der Borght naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1891. Oorspronkelijk gepland met zadeldaken werd nog tijdens de bouw geopteerd voor mansardedaken. Tot het oorspronkelijke bouwprogramma behoorde een pakhuis en paardenstal op het binnenterrein. De twee rechter panden (nummers 100-102) werden in 2007 op de gevel na gesloopt en geïntegreerd in een nieuwbouwflat.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten van één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Rijwoningen van twee, drie of vier traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedaken waarin houten dakkapellen met driehoekig fronton en twee oeils-de-boeuf. De lijstgevels hebben een parement uit rood baksteenmetselwerk met gebruik van natuursteen voor de omlijstingen, kordons en gevelbekroning. Banale puien uitgezonderd de behouden houten winkelpui van nummer 102. Registers van getoogde bovenvensters in geriemde omlijstingen op doorgetrokken imposten. Vensters van de derde bouwlaag met lekdrempels op consoles waartussen guirlandes. Klassiek hoofdgestel met een houten kroon- en tandlijst op consoles. Op nummer 102 Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met opschrift "MOEDER GODS" uit stenig materiaal van de firma Proost, geplaatst omstreeks 1945 door de kruideniersfamilie Van Bladel, als dank voor het behoud van huis en gezin tijdens de V1- en V2-bombardementen van oktober 1944 tot maart 1945.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1891#679, 1891#1192 en 3152#487.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van vier gekoppelde rijwoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203372 (geraadpleegd op ).


Gevelwand van vijf huizen ()

Gevelwand van vijf huizen uit tweede helft 19de eeuw, samen twaalf traveeën, drie bouwlagen en leien mansardedaken waarin dakkapellen in houten omlijsting met driehoekig fronton en twee oeil-de-boeufs. Bakstenen lijstgevels met gebruik van natuursteen met name voor de recent beschilderde omlijstingen, kordons en gevelbekroning. Banale puien uitgezonderd de originele houten winkelpui van nummer 106. Segmentbogige bovenvensters in deels omlopende geriemde omlijstingen met verbindend plat kordon. Vensters der derde bouwlaag met lekdrempels op consooltjes waartussen decor van guirlandes. Nummer 102 met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van vier gekoppelde rijwoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5250 (geraadpleegd op ).