Teksten van Neorenaissance handelspand

Neorenaissance handelspand ()

Op het smalle hoekperceel van de Riem- en de Kloosterstraat is een opvallend neorenaissance handelspand gelegen, opgericht rond 1878 door bouwmeester Aloïs Scheepers, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’. Hij trad in 1863 als tekenaar in dienst van de stad Antwerpen, en bekleedde vanaf 1888 het ambt van hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers. Als privé-architect en investeerder kennen wij hem op het Zuid vooral door de bouw van eenvoudige rijwoningen in reeksbouw, hetzij met bepleisterde neoclassicistische gevel, hetzij met bakstenen gevels met neorenaissance-invloed. Het hoekpand, bestaande uit twee winkelhuizen, dat hij hier bouwt voor eigen rekening, is zeer verzorgd afgewerkt en kreeg een in het oog springende façade. Het pand markeert het smalle hoekperceel en kan gezien worden als een visitekaartje voor Aloïs Scheepers, temeer dat het één van de vroegst gebouwde nieuwe huizen is op de toen net gerealiseerde verkaveling van het Zuid.

Het hoekcomplex wordt gevormd door twee spiegelende, identieke hoekhuizen van twee + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De lijstgevels zijn ontworpen in een rijke neorenaissancestijl, met rode bakstenen parementen met gebruik van natuursteen voor speklagen, negkettingen op de hoeken, omlijsting van de muuropeningen, pilasters, ornamentiek. De voorgevel geeft uit op een driehoekig pleintje en is geaccentueerd door een groot driehoekig fronton op zware consoles die gedragen worden door pilasters. De twee centrale traveeën zijn verder ook geaccentueerd door een natuurstenen balkon en twee deurvensters met gebroken frontons en rijke ornamentiek. Zware houten kroonlijst op klossen; bepleisterde onderbouw met schijnvoegen en oorspronkelijk in elke travee een deurvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1878 # 1084.

Auteurs:  Hooft, Elise

Drie lijstgevels ()

Een geheel bestaande uit drie lijstgevels van respectievelijk twee, vier en twee traveeën en drie bouwlagen. Eclectische stijl van laatste kwart 19de eeuw.

Baksteenmetselwerk op bepleisterde onderbouw, verlevendigd met schijnvoegen; witgeschilderde speklagen en dito pilasters in de bovenbouw. Belangrijke hoekgevel met geaccentueerd middenrisaliet van twee traveeën waarboven driehoekig fronton op gekoppelde consoles die verder lopen in de muurpilasters; centrale deurvensters in omlijsting met entablement en balkon geschraagd door zware voluutconsoles. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sleutel. Klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, fries met panelen en houten kroonlijst op klossen. Zijgevels in dezelfde stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine