erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 5253   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5253

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Koepoortbrug en Huikstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Hoekhuis van twee bij vier travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Koepoortbrug, pannen). De gecementeerde opstanden zijn vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. In de loop van de 19de eeuw werden de vroegere kruiskozijnen aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en gietijzeren parapetten. De trapgevel telt zes/vijf treden en eindigt in een punt, een vereenvoudiging van de hoogste treden. Gemarkeerd door een waterlijst en gespleten muurankers, wordt de tweeledig geveltop in het eerste register geopend door een rechthoekig venster, vermoedelijk het restant van een verder gedicht drielicht. Een rechthoekig luikgat doorbreekt de topgeleding. De vrijwel blinde zijgevel is in de tweede travee verhoogd met een getrapt dakvenster van vier treden met schouderstukken en de aanzet van een overhoeks topstuk, waarin een bolkozijn. Verbouwde pui.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5253 (Geraadpleegd op 03-07-2020)