Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Koepoortbrug en Huikstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Hoekhuis van twee bij vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Koepoortbrug, pannen). De gecementeerde opstanden zijn vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. In de loop van de 19de eeuw werden de vroegere kruiskozijnen aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en gietijzeren parapetten. De trapgevel telt zes/vijf treden en eindigt in een punt, een vereenvoudiging van de hoogste treden. Gemarkeerd door een waterlijst en gespleten muurankers, wordt de tweeledig geveltop in het eerste register geopend door een rechthoekig venster, vermoedelijk het restant van een verder gedicht drielicht. Een rechthoekig luikgat doorbreekt de topgeleding. De vrijwel blinde zijgevel is in de tweede travee verhoogd met een getrapt dakvenster van vier treden met schouderstukken en de aanzet van een overhoeks topstuk, waarin een bolkozijn. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Koepoortbrug en Huikstraat, daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis van twee bij vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de Koepoortbrug). Verankerde, gecementeerde trapgevel (zes treden), vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, door een latere aanpassing eindigend in een punt. Tweeledige top met waterlijst en gespleten muurankers, oorspronkelijk vermoedelijk geopend door een drielicht en een luik. Eveneens gecementeerde zijgevel met vrijwel blinde bovenbouw, de tweede travee verhoogd met een getrapt dakvenster (vier treden) met schouderstukken en de aanzet van een overhoeks topstuk, waarin een bolkozijn. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en verbouwde pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine