erfgoedobject

Sint-Dimpnakapel

bouwkundig element
ID
52531
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52531

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Dimpnakapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Sint-Dimpnakapel
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Sint-Dimpnakapel gelegen tussen Zammel en Oosterlo, op de grens van een recente woonzone en het Zammelsbroek ter hoogte van de samenvloeiing van de Molenlaak en de Grote Nete. Volgens de legende verbleven de Heilige Dimpna en Sint-Gerebernus hier in een kluizenaarshut tot ze in Geel vermoord werden, kapel gebouwd bij een waterput met vermeend miraculeus en geneeskrachtig water waarnaar een bedevaart ontstond en waarbij een kapelletje gebouwd werd en in 1627 een linde geplant werd.

Bouw van een grotere kapel met strodak in 1693-1694, ingehuldigd in 1697, grondig hersteld in 1779-1780, onder meer vervangen van stro door een leien dakbedekking. Aangeslagen tijdens de Franse Revolutie en ingekocht door kerkmeester Amandus De Vos. Tijdens de 19de eeuw, verbouwingswerken, vermoedelijk circa 1870. Recenter portaal van na de Tweede Wereldoorlog. Kapel gerestaureerd in 1990-1991.

Eénbeukige kapel met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes: schip van drie traveeën, vlak afgesloten, smaller en lager koor van één travee en uitspringend portaal. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldaken met open dakruiter op schip, aandaken. Lijstgevels met bepleisterde, overhoekse en getande baksteenfries, tuitgevels met schouderstukken en muurvlechtingen. Steekboogvormige vensters met ijzeren roeden, oculus boven portaal van machinesteen.

Bepleisterd en beschilderd interieur met gedrukt tongewelf, omlopend lijstwerk en cementtegelvloer.

Mobilair

Gepolychromeerd kruisbeeld uit begin 18de eeuw. Sint-Dimpna-altaar van gemarmerd hout geschonken door Anthoon Hendrickx van 1711 (zie legaatopschrift met chronogram).

 • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0573.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

 • Is deel van
  Zammel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Dimpnakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.