erfgoedobject

Gildenhuis

bouwkundig element
ID
52539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52539

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historiek

Volgens de gevelsteen in 1896 opgericht als Sint-Jozefskring voor zondagmiddagactiviteiten, op het kadaster genoteerd als nieuwe bouw op een leeg perceel in 1897. In 1909 ingericht als klaslokalen van de zusters van het Heilig Graf, van 1911 tot 1920 tevens in gebruik als gemeentehuis. In 1914 opnieuw "patronaat" voor een jongensgroep. Tijdens de oorlog opslagplaats voor levensmiddelen en bereidingsplaats voor de dagelijkse schoolsoep, nadien opnieuw bloeiende patronaatsactiviteiten tot 1927.

In 1925 oprichting van het Christen Werkersverbond met als zetel de Sint-Jozefskring, vanaf dan Gildenhuis genoemd, dat ook de zetel van de ziekenkas werd. Gebouw in dienst als noodkerk van 1940 tot 1942, nadien clublokaal voor allerlei verenigingen en feestzaal.

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) met vorstkam, door gevelstenen gedateerd "AO 1896". Bakstenen trapgevel met gebruik van gesinterde steen voor banden en aflijnende vensterbogen; sierankers.

Segmentboogvensters uitgewerkt als kruis- en bolkozijnen, laatstgenoemde in de top. Centrale spitsboognis met Sint-Jozefsbeeld. Aangepaste begane grond en latere, eveneens aangepaste zijvleugels onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), rechts met vorstkam.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1897/13.
  • CUYPERS V. & STEVENS V., Meerhout in de 20e eeuw, Meerhout, 1996, 17-18.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gildenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52539 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.