Teksten van Swerten Moriaen en De Vischput

Swerten Moriaen en De Vischput ()

Samenstel van twee traditionele panden uit het midden van de 16de eeuw, zogenaamd "Swerten Moriaen", "'t Moorenhooft" of "Moriaen" en "De Vischput", die sinds 1825 worden beschouwd als één huis. Het in de eerste helft van de 19de eeuw verbouwde pand, werd gerestaureerd tot woning met boekhandel naar een ontwerp door de architecten bOb Van Reeth en Mica Frank (Architekten Werkgroep) uit 1978. Opdrachtgevers waren de architectuurcriticus, -theoreticus en -historicus Geert Bekaert (Kortrijk, 1928-Mortsel, 2016) en Lieve van Hulle. Hierbij kreeg de gedecapeerde trapgevel opnieuw een bekleding uit wit cement.

Samenstel van een diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en insteekverdieping en een breedhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldaken (pannen), opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Links verankerde, gecementeerde trapgevel (Swerten Moriaen) van acht treden met de aanzet van een overhoeks topstuk. Aangepaste rechthoekige vensters met lekdrempels; tweeledige top met diep middenluik geflankeerd door smalle vensters, hogerop luik met uitspringende latei. Kleine binnenkoer omgeven door bepleisterde gevelwanden van twee traveeën met rechthoekige vensters waarvan enkele met kwartholprofiel en negblokken. Aan noordzijde een dakvenster met puntgevel waarin een rechthoekig venster onder een uitspringende latei.

Op een balkenlaag van de eerste verdieping is een sjabloonschildering in renaissancestijl uit het midden van de 16de eeuw aangetroffen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#59575.
  • LEYSEN P.J. 1983: Plafondschildering Koepoortbrug nr. 4 te Antwerpen, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1983.2, 40-43.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Swerten Moriaen en De Vischput [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203403 (geraadpleegd op )


Swerten Moriaen en De Vischput ()

Aanvankelijk twee huizen uit begin 16de eeuw, zogenaamd "Swerten Moriaen", modo "'t Moorenhooft", modo "Moriaen" en zogenaamd "De Vischput", sinds 1825 beschouwd als één huis; opgetrokken in Brabants gotische stijl en verbouwd in de eerste helft van de 19de eeuw.

Samenstel van een diephuis van drie traveeën en drie verdiepingen + insteek en een breedhuis van twee traveeën en vier bouwlagen (vierde bouwlaag toegevoegd) onder pannen zadeldaken. Links verankerde trapgevel (Swerten Moriaen) van acht treden + aanzet van een overhoeks topstuk. Aangepaste rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels; tweeledige top met diep middenluik geflankeerd door smalle vensters, hogerop luik met uitspringende latei. Kleine binnenkoer omgeven door (bepleisterde) gevelwanden van twee traveeën met rechthoekige vensters waarvan enkele met kwartholprofiel en negblokken. Aan noordzijde een dakvenster met puntgevel waarin een rechthoekig venster onder een uitspringende latei. Restauratiewerken in uitvoering.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine: Swerten Moriaen en De Vischput [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5256 (geraadpleegd op )