Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis opgericht ter plaatse van de vroegere brouwerij en notariswoning zogenaamd "Den Beer" met een eerste vermelding in 1691, later in afzonderlijke delen verhuurd of verkocht. Huidig neoclassicistisch uitzicht uit de 19de eeuw, oudere kern; eind 20ste- begin 21ste eeuw hersteld en aangepast.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met aandaken. Heden herbepleisterde en beschilderde lijstgevel (voordien beraapt en tijdelijk gedecapeerd) gemarkeerd door lisenen, eertijds Ionische pilasters, onder vereenvoudigd (gelede architraaf vervangen door band) klassiek hoofdgestel met tandlijst, borstwering met verdiepte panelen. Bekronend driehoekig fronton met radvenster en tandlijst, flankerende oeils-de-boeuf verdwenen bij herstellingswerken in het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters eertijds voorzien van persiennes. Centrale deurtravee met rondboogdeur in entablementomlijsting onder brede waterlijst, gelijkaardig bovenvenster tussen pilasters.

Links een lager aanbouwsel van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met recente garagepoort en rechthoekige deur in een eenvoudige entablementomlijsting. Sobere beschilderde en verankerde achtergevel met rechthoekige muuropeningen; tijdens het onderzoek achteraan uitgebreid met veranda ten behoeve van de nieuwe functie als horecazaak.

Interieur met bewaarde schouw, stucplafond en binnendeuren; hal met imitatiemarmer, gewelfde kelder.

Tuin met waardevol bomenbestand.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde