Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Burgerhuizen van drie (nummer 63) + vijf (nummer 65-67) traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met aandaken, volgens kadastrale gegevens uit het vierde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met enkel- (nummer 63) en dubbelhuisopstand (nummer 65-67); op arduinen plint, doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping en klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf en panelenfries, nummer 63 met houten kroonlijst op klossen, nummer 65-67 met vernieuwde kroonlijst.

Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting. Rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijsting. Nummer 63 met muurvlechtingen in verankerde zijtuitgevel links, voetschraper; nummer 65-67 met vernieuwde begane grond.

Bakstenen achtergevels met gecementeerde banden en rechthoekige vensters, mezzanino met rondboogvensters. Nummer 67: achteraan veranda met afgeronde hoeken van hout en glas, op sokkel met beschilderde muurvlakken met uitgespaarde hoeken tussen arduinen pilastertjes onder zware afdeklijst, houten kroonlijst op klossen en gebogen consoles.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde