Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Merem
Locatie Merem 26, Bilzen (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oude inplanting, het huidige woonhuisgedeelte als een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) weergegeven op de Ferrariskaart. In de eerste helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot een L-vormig geheel door het toevoegen van een dienstgebouw achteraan het erf. In de tweede helft van de 19de eeuw werd ook de zuidelijke zijde van het erf bebouwd.

Thans U-vormige hoeve, de open zijde van het erf aan de straat gelegen en hier door middel van een ijzeren hek afgesloten. Mestvaalt centraal op het erf. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis (eerste helft 19de eeuw) en ertegenover gelegen stal (tweede helft 19de eeuw) van één bouwlaag, behielden gedeeltelijk hun oorpsronkelijke vakwerkbouw: ankerbalkgebint, overpleisterd en lichtblauw gekalkt, op een lage bakstenen stoel en gepikte plint. Gewijzigde muuropeningen. De bakstenen gedeelten, onder meer de dwarsschuur met aansluitende stal achteraan het erf, dateren uit eind 19de eeuw.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Merem

Merem (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.