erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 526   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/526

Beschrijving

Oude inplanting, het huidige woonhuisgedeelte als een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) weergegeven op de Ferrariskaart. In de eerste helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot een L-vormig geheel door het toevoegen van een dienstgebouw achteraan het erf. In de tweede helft van de 19de eeuw werd ook de zuidelijke zijde van het erf bebouwd.

Thans U-vormige hoeve, de open zijde van het erf aan de straat gelegen en hier door middel van een ijzeren hek afgesloten. Mestvaalt centraal op het erf. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis (eerste helft 19de eeuw) en ertegenover gelegen stal (tweede helft 19de eeuw) van één bouwlaag, behielden gedeeltelijk hun oorpsronkelijke vakwerkbouw: ankerbalkgebint, overpleisterd en lichtblauw gekalkt, op een lage bakstenen stoel en gepikte plint. Gewijzigde muuropeningen. De bakstenen gedeelten, onder meer de dwarsschuur met aansluitende stal achteraan het erf, dateren uit eind 19de eeuw.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Merem
    Merem (Bilzen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/526 (Geraadpleegd op 17-09-2019)