Teksten van Meergezinswoning in beaux-artsstijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5261

Meergezinswoning in beaux-artsstijl ()

Meergezinswoning in beaux-artsstijl op de hoek van Komedieplaats en Schuttershofstraat, gebouwd in 1913 in opdracht van een zekere Moerman. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, wel de aanvraag voor de aansluiting op de riolering; de ontwerper is niet gekend, aannemer was het bouwbedrijf Van Riel, Peeters & Co.

Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een aan de Lodewijk XVI-stijl ontleend decor, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontale geleding van de bouwlagen door middel van de brede puilijst, doorlopende lekdrempels, waterlijsten en balustrades. Aangepaste winkelpui, met uitzondering van het rechthoekig privé-portaal en bovenlicht uiterst links, in vlakke omlijsting met sluitsteen, bewaarde smeedijzeren vleugeldeur en waaier. De bovenverdiepingen zijn per travee gevat tussen kolossale, gecanneleerde Ionische pilasters. Registers van rechthoekige vensters met sluitsteen, entablement en smeedijzeren borstwering of balustrade. De tweede verdieping wordt als bel-etage geaccentueerd door medaillons op de penanten, en een balkon met balustrade en consoles in de afgeschuinde hoektravee, waarvan de topgeleding is verrijkt met een gebogen fronton. De gevel zijde Schuttershofstraat onderscheidt zich door twee oplopende, driezijdige, houten erkers op consoles. Een klassiek hoofdgestel met guirlandes in de fries en een houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1913#3619.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203411 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Hoekhuis van twee + één + vier traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Witte natuurstenen lijstgevel, verrijkt met Lodewijk XVI-ornamenten, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Horizontale geleding van de bouwlagen door middel van de brede puilijst, de doorlopende lekdrempels, waterlijsten, balustrades en kroonlijst op modillons en tandlijst. Aangepaste zwart-marmeren winkelpui met bewaarde rechthoekige deur in platte bandomlijsting met sleutel. Bovenverdieping per travee gevat tussen kolossale, gegroefde Ionische pilasters, plastisch uitgewerkt met balustrades, erkers, bekronende waterlijstjes en gebogen fronton (hoektravee). Voorts rechthoekige vensters in platte bandomlijstingen, medaillons op de penanten van de derde bouwlaag en fries verrijkt met guirlandes. Brede kroonlijst op klossen en tandlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5261 (geraadpleegd op ).