Winkelhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van F.A. Myin namens de kinderen Myin, naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1857. Oorspronkelijk slechts drie bouwlagen en een mezzanine hoog, liet P.J. Myin-Fillet opnieuw namens de kinderen Myin het pand in 1860 verhogen met een vierde bouwlaag en mezzanine.
Het gebouw is representatief voor het oeuvre van Bartholomeus De Proost, die na studies aan de Antwerpse academie en een stage bij architect Louis-Auguste Serrure, vanaf omstreeks 1850 een zelfstandige praktijk uitbouwde. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren de eenheidsbebouwing en het poortgebouw van de Sint-Pauluskerk in de Sint-Paulusstraat, ontworpen in 1854 en 1859.
Rijwoning van twee traveeën, vier bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gedecapeerd met gedeeltelijk behoud van het stucdecor. De oorspronkelijke, klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement is verbouwd. Op de bovenverdiepingen, registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op kordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk in geriemde omlijsting. Enkel de druk versierde stucsleutels van de eerste en tweede verdieping bleven behouden bleven. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op uitgelengde consoles, waartussen mezzaninevensters met afgeronde hoeken. Behouden gietijzeren parapetten.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203437 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen Recent ontpleisterde, oorspronkelijk echter bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second empirestijl waarvoor bouwaanvraag van 1860. Bewaarde, druk versierde stucsleutels boven de rechthoekige vensters met afgeronde hoeken en doorlopende lekdrempels. Hoge kroonlijst op uitgelengde consoles waartussen een mezzanino. Totaal verbouwde winkelpui.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5262 (geraadpleegd op ).