Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Meerhout
Deelgemeente Meerhout
Straat Gestelsesteenweg
Locatie Gestelsesteenweg zonder nummer, Meerhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Meerhout (adrescontroles: 24-01-2007 - 24-01-2007).
  • Inventarisatie Meerhout (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, kerkhof en pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2009.

Beschrijving

Neogotische kerk van 1871-1873 naar ontwerp van P.J. Taeymans, hersteld begin 20ste eeuw naar ontwerp van J. Taeymans; gelegen op omhaagd perceel met deels bewaarde gracht tussen Kerkstraat, Sint-Barbarastraat en Vestpad, als zichtbaar spoor van de Gestelse schans. Links voor de kerk Heilig Hartbeeld.

Driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde toren van vijf geledingen onder leien naaldspits omringd door vier kleinere hoekspitsen. Schip en zijbeuken van vier traveeën, transept met vlakke sluiting en koor van drie rechthoekige traveeën met driezijdige sluiting, leien bedaking van zadel- en lessenaarsdaken.

Baksteenbouw met aflijnende baksteenfriezen en sporadisch gebruik van natuursteen.

Toren met hoeksteunberen ter hoogte van derde geleding verbonden door waterlijst en gecombineerde baksteenfriezen, apart behandelde, inspringende bovenste geleding met hoeklisenen en gelijkaardige afsluiting met waterlijst en baksteenfriezen, polygonale traptoren rechts. Segmentboogdeur tussen getrapte rechtstanden onder spitsboogveld met radvenster. Gevels geritmeerd door versneden steunberen waartussen al dan niet gekoppelde spitsboogvensters. Toren en transeptsluitingen met spitsbogige spaarvelden waarin twee spitsboogvensters en bekronend radvenster.

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op pijlers, hoger oplopende halfzuiltjes met knopkapitelen onder de kruisribgewelven, straalgewelf in het koor.

Mobilair. Beelden en schilderijen uit de 15de tot de 16de eeuw, deels afkomstig van de vroegere kapel. Neogotisch meubilair uit de 19de eeuw.

  • JANSSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Mol, Brussel-Antwerpen, 1975, 37-39.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gestelsesteenweg

Gestelsesteenweg (Meerhout)

maakt deel uit van Schans van Gestel

Gestelsesteenweg, Kerkstraat (Meerhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.