Pastorie van Onze-Lieve-Vrouweparochie

Gemeente Meerhout
Locatie Kerkstraat 2, Meerhout (Antwerpen)

• Adrescontrole Meerhout (adrescontroles: 24-01-2007 - 24-01-2007).
  • Inventarisatie Meerhout (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, kerkhof en pastorie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1886, opgericht in 1887 (zie gevelsteen), op het kadaster geregistreerd in 1889; neotraditionele bouwstijl met neogotische elementen.

Hoofdvleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op straat, kunstleien), achteraan links en rechts aansluitend lagere aanbouwsels met nutsvoozieningen, haakse zadeldaken met aandaken, westelijk aanbouwsel naar verluidt in kern teruggaand tot de vroegere tiendschuur op de dorpsschans.

Verankerde baksteenbouw met constructief en decoratief gebruik van natuursteen onder meer voor vensterkruisen en kordons, gecementeerde banden. Verspringende, gecombineerde lijst- en trapgevel, laatstgenoemde met overhoekse topstukken. Trapgevel uitgewerkt als Brugse travee met drielichten en kruiskozijnen onder neogotisch maaswerk, getoogde keldervensters. Open portiek in geveloksel, korfboogdeur onder waterlijst. Sierankers, onder meer initialen c.m.. Sobere, verankerde achtergevel met banden en steekbogige muuropeningen.

Traditionele binnenindeling met centrale gang, spreekkamer en zaal vooraan, eetkamer en keuken achteraan en trap tussen zaal en keuken.

Omringende, beboomde tuin met ijzeren hekken vervaardigd door de ijzergieterij A. Van Aerschot (Herentals).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1889/18.
  • Provinciaal Archief Antwerpen Pastorieën, plannen 4, Meerhout, Gestel, dossier 2.