School en onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Meerhout
Deelgemeente Meerhout
Straat St.Barbarastraat
Locatie St.Barbarastraat 4-6, Meerhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Meerhout (adrescontroles: 24-01-2007 - 24-01-2007).
  • Inventarisatie Meerhout (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School en onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Gerenoveerde school annex onderwijzerswoning, in kern schoolvleugel van drie traveeën naar ontwerp van J. Van Gastel van 1857 (zie gevelsteen), later uitgebreid naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1878; onderwijzerswoning eveneens naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1881 opgericht in 1882 (zie gevelsteen).

Schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Witgeschilderde baksteenbouw geritmeerd door lisenen, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken.

Voormalige onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, haaks zadeldak (nok loodrecht op en parallel aan de straat, pannen en kunstleien). Baksteenbouw met verspringende gevellijn en steekboogvormige muuropeningen.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2002

Relaties

maakt deel uit van Meerhout

Meerhout (Meerhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.