Hoeve Luihoeve ()

Een midden-19de-eeuwse hoeve bestaande uit een houten schuur en een boerenhuis aan weerszijden van de weg. Nu ingericht als horecabedrijf. Hoeve vermeld op Vandermaelenkaart (circa 1845) en op mutatieschetsen van 1846; huidige volumes op het kadaster geregistreerd in 1858.

De naam van de hoeve is een verbastering van het toponiem "Loohoeve" of "hoeve op het Loo", een vroegere pachthoeve van de abdij van Tongerlo. Op de plaats van deze historische hoeve is de huidige aangepaste hoeve op nummer 74 te situeren, anno 2011 "Kretskenshoeve" genoemd.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Meerhout, schetsen 1846/4, 1858/3 en 1974/11.

Auteurs:  Hooft, Elise

Luihoeve (2002, 16N5) ()

Luihoeve als een verbastering van de naam "Loohoeve" of "hoeve op het Loo", een vroegere pachthoeve van de abdij van Tongerlo, heden ingericht als horecabedrijf.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1846/4, 1858/3 en 1974/11.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde