Parochiekerk Sint-Bavo

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Meerhout
Deelgemeente Meerhout
Straat Lindestraat
Locatie Lindestraat zonder nummer, Meerhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Meerhout (adrescontroles: 24-01-2007 - 24-01-2007).
  • Inventarisatie Meerhout (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-12-2002).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Oorspronkelijke neogotische kerk naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1874 om strategische redenen gedynamiteerd door het Belgische leger in 1940. Nieuwe kerk van 1948 naar ontwerp van R. Van Steenbergen. Omringend en omhaagd kerkhof met twee grafmonumenten geïnspireerd door de "Kruisen van Heldenhulde" voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Zuidwest-noordoost georiënteerde, driebeukige kruiskerk met ingebouwde toren van drie geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits; schip en zijbeuken van vier traveeën, transept van één travee met lagere halfronde sluiting en eveneens rond afgesloten koor van twee rechte travee, rechthoekige aanhorigheden in kooroksels. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Traveeën geritmeerd door steunberen waartussen spitsboogvensters met natuurstenen maaswerk. Toren met versneden hoeksteunberen; spitsboogdeur in brede natuurstenen omlijsting, hogerop radvenster en gekoppelde galmgaten, steigergaten.

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op zuilen met lijstkapiteel en polygonale arduinen sokkel, houten spitstongewelven.

Mobilair. 19de-eeuwse beelden van Heilige Antonius abt en Heilige Catharina van Alexandrië door F. De Vriendt (1879), gepolychromeerd houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld van circa 1948? Tegen de koorsluiting Jezus aan het Kruis (metaal en hout), circa 1874.

  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Mol, Brussel-Antwerpen, 1975, 39.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lindestraat

Lindestraat (Meerhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.