Parochiekerk Sint-Bavo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

Oorspronkelijke neogotische kerk naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1874 om strategische redenen gedynamiteerd door het Belgische leger in 1940. Nieuwe kerk van 1948 naar ontwerp van R. Van Steenbergen. Omringend en omhaagd kerkhof met twee grafmonumenten geïnspireerd door de "Kruisen van Heldenhulde" voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Zuidwest-noordoost georiënteerde, driebeukige kruiskerk met ingebouwde toren van drie geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits; schip en zijbeuken van vier traveeën, transept van één travee met lagere halfronde sluiting en eveneens rond afgesloten koor van twee rechte travee, rechthoekige aanhorigheden in kooroksels. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Traveeën geritmeerd door steunberen waartussen spitsboogvensters met natuurstenen maaswerk. Toren met versneden hoeksteunberen; spitsboogdeur in brede natuurstenen omlijsting, hogerop radvenster en gekoppelde galmgaten, steigergaten.

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op zuilen met lijstkapiteel en polygonale arduinen sokkel, houten spitstongewelven.

Mobilair. 19de-eeuwse beelden van Heilige Antonius abt en Heilige Catharina van Alexandrië door F. De Vriendt (1879), gepolychromeerd houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld van circa 1948? Tegen de koorsluiting Jezus aan het Kruis (metaal en hout), circa 1874.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Mol, Brussel-Antwerpen, 1975, 39.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde