Kapel van pestheilige Sint-Niklaas van Tolentino

Beschrijving

Kapel van pestheilige, hier aangeroepen tegen kinkhoest; opgericht in 1643-1646 (zie inscriptie op balk in interieur en jaartal van gesinterde baksteen). Vermoedelijk werd de kapel opgericht ter vervanging van een oudere kapel, dit zou blijken uit een akte van 1643 waarin drie inwoners van de Veedijk beloven "een capelleken op te richten als eertijds op de Veedijk heeft gestaan, mits sy mogen gebruiken de eiken staande ter plaatse...". Restauraties in 1977 en 1997, eerstgenoemde door architect R. Janssen, laatstgenoemde door architektenbureau P. Gevers bvba.

Op een met gras begroeide verhevenheid gelegen rechthoekige kapel van twee traveeën met driezijdige koorsluiting onder overkragend, oorspronkelijk strooien, sinds 1997 rieten schilddak. Zware balkenconstructie opgevuld met bakstenen partijen, rollagen onder regels en daklijst. Zuidgevel met jaartal 1646 van gesinterde baksteen. Rechthoekige vensters met ijzeren roeden.

Interieur met zichtbare kap; bij de restauratie van 1977 werd het stenen, eertijds met hout overbouwde, altaar hersteld. De kunstschatten, beelden uit de 15de en de 18de eeuw, werden naar elders overgebracht.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/826.
  • STERCKX J., De strijd tegen de tands des tijds, in Themanummer Open Monumentendag, Heemkundige Kring. Meerhouts Patrimonium, XIII, september 1996, 19-28.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde