erfgoedobject

Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht

bouwkundig element
ID
52662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52662

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vier keer drie gekoppelde eengezinswoningen in neotraditionele stijl, opgericht in het begin van de jaren 1920 voor het personeel van de Staatsweldadigheidsschool in Mol (vanaf 1923 het Rijksopvoedingsgesticht).

Context en geschiedenis

In 1894 werd op de hoek van de Markt en de Molderdijk een Staatsweldadigheidsschool voor minderjarige delinquenten ingericht (vanaf 1923 het Rijksopvoedingsgesticht), gevolgd door de oprichting van het Centraal Observatiegesticht aan de Molderdijk in 1913. Om het personeel van het Rijksopvoedingsgesticht (R.O.G.) te huisvesten bouwde de Belgische Staat personeelswoningen in de nabije omgeving. Vandaag bekend zijn de personeelswoningen aan de Adolf Reydamslaan en de Molderdijk, die in dezelfde periode en een vergelijkbare stijl werden opgetrokken.

Net als de woningen aan de Molderdijk werden de personeelswoningen aan de Adolf Reydamslaan kadastraal geregistreerd in 1921. Oude postkaarten tonen dat de oorspronkelijke bebouwing uit 5 groepen van 3 woningen bestond, die de volledige straatzijde tussen de Doornboomstraat en de Sint-Pieterstraat innamen. Op de nummers 43, 45 en 47 bevindt zich vandaag recente bebouwing, die afbreuk doet aan de oorspronkelijke ensemblewaarde van het geheel. In de jaren 1990 werden de woningen aangekocht door de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting, die ze in het kader van het programma Aankoop Goede Woningen renoveerde en voor eerste verhuring aanbood in 1998.

Beschrijving

Reeks per drie gekoppelde eengezinswoningen met lijstgevels en neotraditionele reminiscenties; baksteenbouw van telkens één + twee + één traveeën en twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Tuitvormige dakvensters; middenpand in risaliet, buitenpanden met rechthoekige uitspringende ingangstravee in de zijtuitgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Rechthoekige vensters onder verdiept rondboogveld en rondboogdeurtjes. Ommuurde voortuintjes.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1921/14.
  • Informatie verkregen van de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting (november 2014).

Auteurs: Van Herck, Karina; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht

  • Is deel van
    Adolf Reydamslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoningen van het Rijksopvoedingsgesticht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.