erfgoedobject

Technische School

bouwkundig element
ID
52665
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52665
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de hoek met de Guido Gezellestraat gelegen voormalige Technische School. Onder invloed van de toenemende industrialisatie groeide na de Eerste Wereldoorlog de idee een technische school op te richten in Mol. Zo ontstond in 1920 de "Vrije Vak- en Nijverheidschool". Oorspronkelijk werd er les gegeven in de tekenschool op de Markt, naderhand in een leegstaande bioscoopzaal in de Guido Gezellestraat; deze werd geleidelijk aangepast en vergroot.

De nu nog bestaande vleugel is een uitbreiding met onder meer een turnzaal en een overdekte speelplaats, waarvoor bouwaanvraag van 1940 naar ontwerp van de Molse bouwmeester J. Eysermans. Wegens de voortdurende groei werd de school in de jaren 1950 en 1960 geleidelijk overgebracht naar Kruisven, waar ze heden is uitgegroeid tot een monumentaal, beeldbepalend complex "Technisch Instituut Sint-Paulus".

Baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder plat dak, met kenmerken aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid, van 1940. Lijstgevel met typisch gebruik van afgeronde hoeken en grote rechthoekige vensters, oorspronkelijk met horizontale roeden, sterk gewijzigd op de tweede bouwlaag, zie bouwnaden en verschil in baksteen. Renovatiewerken aan de gang (zomer 1999).

  • Archief Technische Diesnt Mol, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1940.
  • MEES R., Vijftig jaar Technisch Instituut Sint-Paulus Mol, sine loco, sine dato.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Mol


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Technische School [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52665 (Geraadpleegd op )