erfgoedobject

Boerenkrijgmonument

bouwkundig element
ID
52688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52688

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerenkrijgmonument, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898 naar aanleiding van 100 jaar Boerenkrijg.

Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, verwijzend naar het tragische verloop van de strijd: de piramidale structuur vertoont twee opgejaagde brigands die met de rug tegen een gebroken eik staan, waaraan een veldkapelletje hangt met een gekruisigde Christus; de ene figuur, vaandeldrager, is gekwetst, in de gelaatsuitdrukking van de andere, gewapend met een hooivork, is woede en vertwijfeling te lezen; het verzet is gebroken, alleen de jonge scheut aan de oude eik brengt de nog levende hoop in beeld.

  • DE WILDE I., Boerenkrijgmonumenten van 1898, in M&L, XVIII, nummer 2, 1999, 6-24.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenkrijgmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52688 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.