Dekenij

Gemeente Mol

• Adrescontrole Mol (adrescontroles: 07-03-2007 - 07-03-2007).
  • Inventarisatie Mol (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-12-2002).

is beschermd als monument Dekenij

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dekenij

Beschrijving

De neogotische dekenij dateert van circa 1910 en werd gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect Jules Taeymans.

Historiek

De dekenij werd bij het begin van de 20ste eeuw gebouwd in een neogotische stijl, overgang laatgotiek naar renaissance naar een ontwerp van provinciaal bouwmeester Jules Taeymans van 1907. De dekenij, gelegen ten noordoosten van de Sint-Pieter- en Pauwelkerk, werd circa 1910 gebouwd ter vervanging van de pastorie in de Molenstraat, omdat deze te ver van de kerk verwijderd lag. Het werd in 1910 op het kadaster ingetekend op een voorheen onbebouwd perceel.

Beschrijving

De dekenij is een vrijstaand dubbelhuis in neogotische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op De Broquevillestraat, leien), voorzien van kleine houten dakkapellen met windborden en, boven de middentravee, één groot getrapt dakvenster met overhoekse topstukken. De lagere uitbouw heeft een afgewolfd zadeldak (nok parallel aan De Broquevillestraat, leien). De zijtrapgevels (9 treden + topstuk) tellen drie traveeën. In de rechter zijgevel zitten uitgewerkte schoorsteenaanzetten.

De lijst- en zijtrapgevels in neotraditionele bak- en zandsteenstijl zijn verlevendigd met horizontaal belijnende speklagen, gele bakstenen booglijsten en muurankers. De hoofdgevel vertoont een indeling in Brugse traveeën met booglijsten van gele baksteen en wordt beëindigd door een kroonlijst. De gevels zijn opengewerkt met kruiskozijnen onder blinde nissen met drielobmotief. De spiegelboogdeuren in de voor- en zijgevel hebben respectievelijk een drie- en tweedelig bovenlicht.

Een neogotisch ijzeren hek dient als toegang tot de tuin.

Interieur

Het gebouw bestaat op het gelijkvloers uit twee grote dooreenlopende plaatsen rechts, een T-vormige gang, een kleine spreekkamer links voor en de oorspronkelijke keuken links achter de gang. De vroegere achterkeuken (nu keuken) bevindt zich in de uitbouw. Aansluitend is er een buitentoilet. Deze plattegrond wijkt enigszins af van het ontwerp van Taeymans uit 1907. Dit ontwerp voorzag geen toegang maar een trap aan de zijde de Graaf De Broquevillestraat. De hoofdtoegang was voorzien aan de zijde van de Markt met een centrale gang naar de achtergevel.

Het interieur is eenvoudig: gang en keuken met cementtegelvloer, houten bordestrap en houten paneeldeuren. De voorste woonplaats rechts heeft een originele marmeren (rouge royal) schoorsteenmantel. In de tweede plaats is de haard verwijderd.

• Beschermingsdossier DA002268, Mol – Markt (S.N., 2000, digitaal dossier).