erfgoedobject

Gemeentehuis van Mol

bouwkundig element
ID
52706
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52706

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Mol
    Deze bescherming is geldig sinds 15-05-2000

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Mol
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, opgetrokken in 1805, naar een ontwerp van 1804. Gebouwd als "mairie" als stenen getuige van het toenmalige Franse Bewind. Door de inplanting vóór de kerk werd immers duidelijk gesteld dat men bij geboorte, huwelijk of overlijden eerst de burgerlijke instanties moest kennen: de staat stond boven de kerk, die in dienst van het staatsgezag stond. De linker zijde van het gebouw diende tot 1935 als vredegerecht; heden op de benedenverdieping ingericht als VVV-kantoor en op de bovenverdieping als tentoonstellingsruimte voor de Molse Kamer voor Heemkunde en Historisch Museum, waar diverse aspecten van de Molse geschiedenis en het volksleven worden belicht.

Vrijstaand dubbelhuis in classicistische stijl van 1804-1805. Bepleisterd en beschilderd complex van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de oostzijde van Markt, leien). Lijstgevels met omlopende klassieke houten kroonlijst op klossen, boven de deurtravee uitgewerkt tot driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met vernieuwde ramen in geprofileerde, beschilderde omlijstingen met rocaille sluitsteen; rechthoekige deur in entablementomlijsting met tot balkonplaat uitgewerkte kroonlijst voor het hogere deurvenster; smeedijzeren balkonleuning. Aangepast interieur.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465/2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Mol [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52706 (Geraadpleegd op 02-03-2021)