erfgoedobject

Onderpastorieën Sint-Pieter en Pauwelparochie

bouwkundig element
ID: 52708   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52708

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar ontwerp van J. Taeymans gebouwd als woningen voor de onderpastoors in het eerste kwart van de 20ste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1925. Gelegen ten zuidoosten van de kerk, met aan weerszijden een toegang tot de wandelweg langs de Molse Nete, die achter de huizen van de zuidelijke marktzijde doorloopt.

Vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Bakstenen lijstgevel waarvan de twee middentraveeën werden uitgewerkt tot een risaliet-vormende puntgevel. De gecementeerde muurbanden en de aflijnende boogfries geven het geheel een neotraditioneel accent. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei en meestal rondbogig boogveld.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/1465.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen, 1925/117.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onderpastorieën Sint-Pieter en Pauwelparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52708 (Geraadpleegd op 20-01-2021)